goes around comes around

Camp Pleso

2013-11-23 23.41.37

For nu at få en kæmpe operation som UNPROFOR til at køre kræver det en forsynings Camp. Camp Pleso placeret i relativ god sikkerhed i Zargreb, et kæmpe område med alskens forsynings og logistik enheder. Campen lå lige ved siden af Zagreb lufthavn der også fungerede som militær flyvestation for kroaterne. Gav mulighed for at når man var ude at kigge på deres lagre af “Hesko bastians” kunne man også lige kigge lidt på deres MIG og Hind indtil vagten kom og blev sur. Har siden tænkt at det egentligt var en tåbelig placering af så vigtig en funktion. Hvis det kom til seriøs ballade hvor Serbien besluttede sig for at blande sig, ville lufthavnen være et meget sandsynligt mål. Campens evne til at forsvare sig selv bestod primært af pistol bevæbnede finske soldater i nogle fede Jeep’s.
Men kan være man havde stor tiltro til kroaterne, eller nato på en konto.

I campen, var den officielle PX, hvor alt kunne købes, uden told og afgifter. 24 års whiskey til ca 130kr, ghettoblaster, cd’er, osv osv. Alt var billigt. Der var også den franske PX hvor man kunne købe franske regnfrakker, der i mange år var de facto standarten for folk der havde været udsendt. De havde også baretter der sad bedre en standarten flag osv.

På billede kan man se Carlsen, i sin franske regnjakke, fragvest, hjelm, gevær og cola, klar til at skulle ud og køre. Læg mærke til Bajonetten, altid klar hvis vi skulle ud i et minefelt.

Så var der den ammerikanske PX, de havde noget helt enestående….. Pizza. formentligt verdens kedeligste magarita, med og uden champignons. Det var udvalget, men når man havde være spæret inde i en camp med Pasta og skinke i måneder, så var det en treat fra himlen. Der var også en anden helt fantastisk ting i Pleso…. en mobil burgerking hvor man kunne få hele molevitten. Havde der en fantastisk foto mulighed, men havde ikke så tit mit kamera med ude og køre pga spendingerne.  Men mens jeg stod i kø, kom der nye forsyninger. Helt precist burger boller……Direkte leveret fra Macdonald’s i original indpakning. Sikker på en PR mand fra Macdonald’s ville kunne bruge det billed til noget ;o).
En af mine første ture til Pleso, der lå ca 100 km fra Dvor, kom i stand efter vi skulle ind på UN HQ i Zagreb. Vi skulle ind og aflevere nogle kort og hente nogle andre og DF skulle mødes med en eller anden. vi kunne dog ikke komme til at køre den direkte vej da Serberne var blevet sure over et eller andet, så Sisak crosing var lukket med miner.
Så Turen gik af bagvejen gennem Glina og Tupusko (hvor Sektor HQ lå) og over Karlovak hvor der også lå en crosing. En mega lang omvej, vi startede tidligt om morgnen og var retur kl 1 om natten. Selve turen bød på bjerg kørsel, hårnåle sving, og steder hvor vand havde undermineret vejen så GD’en blev lidt presset. Turen gik gennem en by der var blevet poundet totalt med artilleri og alle bygninger var enkelte væge i max 2 meters højde. Efter vi kom i Kroater land, kom vi ud på en motorvej lidt en sjov oplevelse efter at have ræset rundt af skod veje i operations området. Igen var det slående hvor meget bedre organiseret kroaterne var. Mødte en millitær konvoj i modsatte køre retning, med en masse sprit nyt grej, og alle soldater i uniform. Lidt noget andet en de lidt para militære små stive laseroner på Serber siden. Nå men vi kom frem til Zagreb, der er en stor by, igen velfungerende og man kunne næsten ikke se de lå i konflikt. Kørte på et tidspunkt på en 7 sporet vej og lå helt til venstre da DF sagde “arg, vil skal til højre her”. Har var om ca 125 meter, man kan meget i en GD, når man bare blinker og drejer, så det lykkedes også. Lidt en sjov følelse at komme ind i Pleso efter en tid hvor der havde været lidt tryk på drengen med Hi-jaking og chikane. Så bliver man mødt af …”Finske Center vagter” lignede de solbrændte med solbriller og fede biler. De blev hurtigt enige om at de ikke ville opbevare vores våben da vi kun var på visit, de var heller ikke så glade for at skulle have mine to hexit røg granater af en eller anden årsag. Men DF sat af til et af hans møder så gik jagten ellers på først den amerikanske PX efter pizzaer. Havde en bestilling med fra camp’en på 15 stk tror jeg. Vi fandt hurtigt deres MASH enhed, men måtte spørge om vej hos en amerikansk soldat. I en sætning hvor han skulle sige “ja, det vil jeg gerne lige ud til venstre så ligger den på venstre hånd”, fik han indflettet Fucking og Mother fucking imellem næsten alle ord. Blev helt betaget over hans evner til at få sætningen til at hænge sammen. Næste stop var Burgerking, tror bestillingen var på 35 burgere. Personligt købte jeg 10, lidt til frokost, lidt til vejen hjem og så lidt til natmad.
Camp’en var et smeltedige af forskellige nationers soldater, var inde og besøge svenskerne der lige havde været ude og løbe et løb i fuld udrustning. De har pæne blonde piger i det  svenske militær.
De fortalte at da BANBAT (Banglades) var ankomet var de troppet op i deres sommer uniform som det eneste, ingen biler ingen våben ingen noget som helst. Hvor de fleste europæiske enheder kom fuldt udrustet, så der var lidt af det hele.
Kan huske jeg da vi stoppede i Tupusko Sektor HQ på vej mod Pleso, havde jeg undret mig over JORBAT (Jordanere) der stod for sikkerheden, havde M16 rifler, men tilsynladende uden magasiner. Nysgerrig som jeg var fik jeg spurgt og forklaringen var at de havde 5 skuds magasiner, fordi om natten havde de det med at blive lidt jumpye og skyde efter deres egne skygger, så var det bedst med 5 frem for 36 skud. Deres sikkerhed var lettere mangelfuld, da jeg skulle ind i selve bygningen skulle jeg aflevere våben i vagten. Blev enig med mig selv om at folk der ikke kunne få flere en 5 skud, skulle fandme ikke have mit gevær, så jeg vendte om gik 5 meter til højre for vagten og ind af en dør der og ned af en gang der gik lige bag vagten………… Dumt det kan også være smart.

Har i øvrigt siden med helt ufatteligt stor morskab konstateret at Livgarden, når de passer på Dronningen har 5 skuds magasiner………….. tror jeg vil afstå fra at sige mere om den sag, men lade det være op til læseren.

Nå turen tilbage var temmelig begivenheds løs, men laaaang, ved ikke præcist hvor mange KM jeg fik kørt, men rigtig mange. Da vi kom retur hang der en seddel på døren til faben, med hvilke personer der skulle vækkes i hvilke fab’s og have pizza og burgere, hurtigt opvarmet i en mikrobølge ovn. Det blev en fest..

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

goes around comes around