Religion Vs Logik

ND07A

IMG_0229

November Delta 07 Alfa.

Signalhøjen, konstant bemandet af 3 mand fra IGDET. På billede ser du to unge mænd på vej op til 07Alfa men en ny generator. Bilen, en GD, er den jeg tilbragte pænt mange kilometer bag rattet og det er Steendal der her og som oftes kørte shotgun. Den fantastisk flotte kølerfigur, var en del af noget nødhjælp, hvor den var faldet ud. Så ved hjælp stoltråd fastsat på på køleren. Havde den fordel, at når vi kom kørende forbi Serbisk CP (primært opsat for at chikanere os) så blev vi bare vinket forbi. Specielt en serbisk soldat kaldet “Hul i tand” havde et 5 millimeter cirkel rundt hul i sin højre fortand, var flink til bare at vinke os forbi. Han var i øvrigt Manchester united fan, så når stemningen mellem de andre vagter og os blev lidt anstrengt, kunne man altid sige Peter Schmeichel, så kom et heye fra ham. Havelåge (hallo) fungerede også fint, ders engelsk var ikke eksisterende. Han fik også nogle Colaer en gang imellem, alt for at lette stemningen og Fredom of movment. Vores kølerfigur blev så kendt på CP ved Volinia depotet at en gang hvor vi skulle have en komplet kort fortegnelse over begge parters mine placeringer ind til HQ, diskuterede DF men NK hvordan de bedst kunne få den ind om det skulle være i en PMV. Tror det var Steendal der forslog at vi bare kunne tage det med, vi blev aldrig undersøgt i GD’en. Så afsted med os med Oversergent O.P.W bag bilen ind og aflevere kortet. Vi følte os pænt hemmelige.

Nå 07A. En af de opgaver jeg fik var at få lagt vagtplan så ferier, CTO, Vagt, beredskabsvagt altid var bemandet. Noget af det jeg lagde vægt på var at forsøge at få 2 fra samme fab  på vagt samtidig, så den tredje kunne få faben alene. Lykkedes ret ofte.
Men Signal højen blev også betragtet som lidt af et fristed. Væk fra lejeren, hvor man kunne passe sig selv. Inden man kørte op for at lave et vagt skift, gik turen forbi køkkenet efter forsyninger. Så man kunne også selv lave andet end Skinke og pasta !!!!!!
Frk Jrensens kogebog var her til stor nytte. Tror jeg havde unddraget mig lidt i lave mad tjansen hjemme. Mine første Frikadeller blev i hvertfald lavet med oksekød….
Selve 07A bestod af et opservations tårn, der altid skulle være bemandet, en opholds fab, med TV, ammunition til 3 verdens krig, blade og en radio, der også skulle være bemandet. Så der var altid 2 på vagt. Tredjemanden sov i sove faben, hvor der var plads til 9 mand. Meningen var at hvis situationen spidsede til skulle bemandingen øges. Noget vi i øvrigt ikke fik mulighed for da operation Storm startede. Sidste fab, var en bade/toilet fab. de 3 Fab stod på linie, med åbningen pegende ind mod midten af signal højen. Alt var pakket ind i sandsække, selve midten af signal højen var en observations tårnet, i 5-6 meters højde beklædt med sandsække, I bunden var et rum hvor grunden til at højen var oprettet, noget Radiokæde udstyr, der er udstyr der sender et direkte signal mellem 2 master. Blev brugt til telefon liljer mellem lejrene. Den fornemmeste opgave var at holde en generator kørende, ved at fylde diesel på 2 gange om dagen. Radiokæde udstyret kunne også bruges hvis vi havde noget vi ville kommunikere uden at det kom ud på radionettet, der selvfølelig blev aflyttet. 07A havde ikke mulighed for at sende “Pace” et krypteret radiosignal der lød lidt som et modem. Der gik lidt sport i at kontakte 4-6 der var HQ-Coy’s signal center og sige 4- 6 4-6 her er 0-7 A Pace kommer, Hvis de så sad og små sov ud på natten, kom et “klar til pace”. Så kunne man ellers hygge sig med at sige som et modem indtil der kom et “Spassere”.
Selve vagten var ret kedelig, dagen højdepunkt kunne være hvis der kom en person gående forbi. Ellers havde serberne en antiluft skyts enhed ca. 150 meter nede af vejen hvor de havde en gammel antiluft skyts kanon stående, men også skulderbårne missiler. De morede sig en gang imellem med at stå og pege dem hen på OP’en. Så kunne man stå og vinke lidt til dem, så vinkede de tilbage og holdt op. Igen lidt sjovt at man kan vende sig til at en idiot står og peger et missil på dig og så vinker man bare. Nogen gange var de rentfaktisk sprit stive, så kunne vel egentligt have været gået pænt galt.
En anden udfordring vi havde var nogle lokale unger, der havde fået den fantastiske ide at snige sig ind i pigtråden og stjæle alarm miner. Nogle miner der giver et højt knald og tænder en fontaine hvis de bliver udløst. Kunne let rive en hånd i smadrer. Vagten før vores havde forsøgt med at sprøjte på dem med en pulver slukker og kastet kartofler efter dem, men de syntes egentligt at det var sjovt. Vi blev enige om på vores vagt at det ikke kunne gå, bevæbnede vagter og miner i en krigszone gik ikke så godt i spænd med Røver og soldater med børn. Så vi besluttede os for at gå lidt hårdere til værks. Først blev der lavet lure minering på minerne, så hvis de blev forsøgt desarmeret ville en anden gå af. Men det var lidt farligt for den der forsøgte at desarmere den, så da jeg en eftermidag fik set de kom snigende langt et levende hegn, var planen klar. Vendte ryggen til, og ventede ca. 30 sekunder og så vendte jeg rundt og ganske rigtigt 3 knægte lå og roede med en alarm mine. “Stoj il putsam” “Stop eller jeg skyder” og så tage lade greb på mit gevær og geværet begyndende at pege ned mod dem. Har aldrig før eller siden set 3 knægte løbe så stærkt. De nærmest fløj ned over marken og vi så dem aldrig siden. Lidt voldsomt for dem, men at fortrække frem for af få sprængt sine fingre af, eller blive skudt af en jumpy vagt en mørk aften.
Vi havde i IGDET en lidt halv officiel IGDET frekvens på radioen, så når der på kompagni nettet blev kaldt 0-7A her er 7-8 I O “Åse Åse”, så skiftede de over på IGDET nettet. Det fandt 4-6 ud af og det måtte vi ikke, så istedet opfandt vi en anden kode. November Delta 0-7 Alfa her er 7-8 India Oskar, Åse Åse, 2 – 30 Mike bekræft. Betød om de kunne have pandekager klar til 2 om 30 minutter. 6-5 kalde signalet på kompagni chefen, havde ved at torturere vores DF fundet ud af hvad det betød og besluttede sig for at prøve, men ak no joy han var ikke ingeniør.

Under operation storm havde jeg 3 kollegaer som var på plads alene der oppe i 10 dage, under beskydning af artilleri og front passage. De holdt humøret højt hele vejen. Da vi roterede hjem og frontlinien var flyttet ned langs grænsen til bosnien som kunne ses fra 07A, blev højen bemandet af en infanteri deling. De og højen blev 10 dage efter jeg var kommet hjem skudt i smader mener det var en kamp helikopter, men en del sårede, men ingen dræbte. Den sergent der havde kommandoen, mødte jeg i Hobro på det Mikroinstruktør kursus jeg var på da jeg stoppede i forsvaret. Verden er lille.
Var … “Rart” ca. 10 år efter jeg var stoppet i forsvaret, da var alle dem jeg kendte blevet for gamle til at komme aktivt i kamp, og når der blev meldt om dræbte soldater, i Irak eller Afganistan, var det ikke længere nogen jeg kendte eller havde mødt.

De er og var dog stadig Brothers in Arms. Det slutter aldrig.
Respekter dem der har været før dig, de har banet vejen og respekter dem der tør følge den  og tage den nye steder.

2

  • B.T. Andersen

    Hej KB. Faldt lige over din blog.. Viste ikke den eksisterede Kanon…

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • H Hansen

    Halløj,
    Fin blog og sjovt at læse om andres oplevelser på signalhøjen.
    Mvh
    En B-COY/Hold 8’er, der i AUG95 passede generatoren til lyden af projektiler i sovefab’en.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Religion Vs Logik